Aktiekurser i 2019 – Følg baggrunden for udviklingen i verdens aktier

Aktiekurser i 2019 – Følg baggrunden for udviklingen i verdens aktier

Aktuelle aktiekurser 24. Juni 2019

Mandag var en negativ dag for de europæiske og for de amerikanske aktuelle aktiekurser. Trump truede Iran med flere sanktioner og der er G20 mødet senere i denne uge.

Indeks (Lokal valuta):
Afslutningskurs:
% Ændring:
% 2019:
C25 (Danmark)
1.129,26
-0,04%
13,50%
DAX (Tyskland)
12.274,57
-0,53%
16,25%
FTSE (UK)
7.416,69
0,12%
10,14%
S&P500 (US)
2.945,35
-0,17%
18,49%
Shanghai Composite (Kina)
3.008,15
0,21%
20,62%
Nikkei 225 (Japan)
21.285,99
0,13%
6,35%
MSCI World (US)
91,03
0,03%
16,21%

Alle kursændringer er vist eksklusiv udbytter.

På valutamarkedet var der udsving i forskellige retninger.

Valutapar:
Afslutningskurs:
% Ændring:
% 2019:
EURUSD
1,1399
0,26%
-0,58%
EURGPB
0,8948
0,29%
-0,47%
EURYEN
122,3100
0,26%
-2,80%
EURRUB
71,3007
-0,52%
-10,30%

Billede af en aktie

Mandag var en neutral dag for de danske aktier med enkeltaktierne i forskellige retninger.

Aktiekurser Danmark (DKK):
Afslutningskurs:
% Ændring:
% 2019:
Novo
333,95
0,30%
12,10%
AP Møller
7.972,00
-0,55%
-2,59%
Danske Bank
100,70
-3,08%
-21,88%
Nordea
47,57
0,04%
-12,28%
Vestas
589,00
-0,47%
19,69%
Carlsberg
886,20
1,33%
27,95%

Alle kursændringer er vist eksklusiv udbytter.

På råvaremarkedet var der ingen klar retning.

Råvarer (USD):
Afslutningskurs:
% Ændring:
% 2019:
Råolie, WTI
57,90
0,82%
27,50%
Råolie, Brent Crude
64,86
-0,52%
20,56%
Guld, Comex
1.418,20
1,29%
10,68%
Sølv, Comex
15,46
0,59%
-0,51%
Platform
Anmeldelse
Højdepunkter
Bedst til
Pris per handel
Minimums
indskud
Opret konto
Balancebeskyttelse så du maks kan miste dit indskud
Alle
0,01% - 0,3%
$100
Adgang til mange markeder og produkter
CFD-handel
Varierer
DKK1.000
KONTO
80,6% taber penge
Let at bruge og mulighed for at kopiere andre tradere
Social trading
0,02% - 0,5%
$200

*CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med stor risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing.
74-89% af private investorer taber penge når de handler CFD´er.

Hvad er aktier?

En aktie er en ejerandel af et aktieselskab, hvilket betyder at hvis du ejer 1% af aktierne så ejer du også 1% af aktieselskabet.

Retten til indflydelse og profit i selskaber er som udgangspunkt direkte proportionel med din ejerandel. Ejer du 1% af aktierne har du 1% af stemmeretten og ejerskab til 1% af profitten.

I visse tilfælde kan virksomheder dog have forskellige aktieklasser, hvilket betyder at din indflydelse ikke er proportionel med din ejerandel. Det klassiske er opdeling i A og B aktier.

Billede af alle danske aktier for begyndere

Værdien af aktierne i virksomheden (egenkapitalen) er antal aktier gange med værdien af den enkelte aktie. Værdien kan aflæses af aktiekursen og kan ændre sig konstant.

Følg aktuelle aktiekurser live

Du kan finde aktiekurser realtid med ganske få minutters forsinkelse mange forskellige steder på nettet. Det gælder både for internationale og danske aktiekurser live.

Børsens aktiekurser er efterhånden fri tilgængelig information for alle. Det betyder også at det ikke er muligt at få en fordel ved at handle på nyheder.

Hvad påvirker aktiekurser?

Værdien af en børsnoteret aktie er udtryk for investorernes fremtidige forventninger til virksomhedens finansielle præstationer.

Det er ikke et spørgsmål om hvordan virksomheden har klaret sig historisk, selvom historien måske kan udlede noget omkring fremtiden.

Så hvis investorerne har høje forventninger til en virksomhed ligger aktiekursen højt i forhold til den bogførte værdi. Og hvis de har lave forventninger ligger kursen lavt i forhold til den bogførte værdi.

Den bogførte værdi er den regnskabsmæssige værdi af aktiverne som skal følge visse juridiske regler. Men den værdi fortæller os ikke noget om fremtidig præstation.

Køb aktier online

Før du begynder at investere er det vigtigt at gøre sig nogle tanker omkring din tidshorisont. Afhængig af hvornår du skal have pengene klar til andre ting, skal du have risikoen og likviditeten med i dine overvejelser.

Skal du bruge pengene igen inden for kort tid skal likviditeten på aktierne være høj, og måske skal du endda vælge obligationer med kort løbetid i stedet for.

Likviditeten er ikke noget problem hvis du handler store europæiske eller amerikanske virksomheder. Men det kan risikoen være.

Så hvis du skal bruge pengene igen snart kan obligationer være et bedre valg end aktier.

Hvornår skal man købe aktier?

Ja, du skal helst købe når priserne er lave. Det sker jævnligt at der er lavkonjunktur eller krise og aktiekurserne falder. Så hvis du er likvid i disse tilfælde kan der være fantastisk gode handler at lave. Men det kræver selvfølgelig en vis mængde is i maven. Og en evne til at time det rigtigt.

Men det er meget svært. Tit på umuligt.

Har vi de langsigtede briller på kan vi dog med en rimelig forventning regne med at den overordnede trend for aktier generelt er opadgående. Det har den i hvert fald været historisk set, men der er selvfølgelig ingen garantier.

Længere nede kan du grafisk se historiske udviklinger i aktiekurser.

Hvis du spreder dine investeringer i forskellige aktier og har tålmodighed til at holde dem også i de dårlige tider, kan det sjældent gå helt galt. Men her får du ikke nogen specifikke aktieanbefalinger.

Begynd at investere

Foruden at kunne købe enkeltaktier som Novo eller Mærsk kan du også købe en investeringsfond der for eksempel afspejler det danske aktiemarked. Det er der mange fordele ved.

Eller en fond der handler olieaktier i Rusland for eksempelvis. Mulighederne er nærmest uendelige, og hvis du har lyst til det mere eksotiske er det bestemt værd at overveje.

Det er vigtigt at nævne at det er ekstremt svært for enkelte investorer at udvælge aktier for begyndere, og gøre det bedre end det generelle marked. Så hermed er anbefalingen at købe en ETF (Exchange Traded Fund).

En ETF er en exchange traded fund som kopierer det underliggende aktiv. Hvis det underliggende aktiv er det amerikanske S&P500 index vil fonden have købt alle aktier i dette indeks og med samme vægtning.

Risikospredning

Det er meget vigtigt at være opmærksom på den risiko du løber ved at handle med aktier. Det bedste måde at sprede din risiko på er ved at købe forskellige aktier og forskellige værdipapirer.

Hvor køber man aktier?

Du skal bruge en mægler med tilladelse til køb og salg af aktier til at handle igennem. Hos mægleren opretter du en konto ved at bruge dit NemID. Overfør penge og du er klar til at handle.

Du skal som oftest betale et gebyr per handel du foretager dig, men efterhånden er depotgebyr en saga blot.

Køb af obligationer kan være et rigtig godt supplement til aktier. Og både obligationer og obligationskurser er som regel til rådighed hos mange mæglere.

Kursen på obligationer er baseret på de nuværende obligationsrenter i forhold til markedsrenten. Hvis obligationens rente er lavere end markedsrenten vil kursen falde til under 100. Og hvis obligationens rente er højere end markedsrenten vil kursen stige til over 100.

Grunden til dette er at renten er afkast af din investering, og hvis obligationen giver dårlige afkast end andre obligationer er den mindre attraktiv og kursen falder. Hermed stiger den reelle rente også.

Så køb og salg af obligationer er i høj grad baseret på en renteprognose og fremtidige renteforventninger.

Platform
Anmeldelse
Højdepunkter
Bedst til
Pris per handel
Minimums
indskud
Opret konto
Balancebeskyttelse så du maks kan miste dit indskud
Alle
0,01% - 0,3%
$100
Adgang til mange markeder og produkter
CFD-handel
Varierer
DKK1.000
KONTO
80,6% taber penge
Let at bruge og mulighed for at kopiere andre tradere
Social trading
0,02% - 0,5%
$200

*CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med stor risiko for at miste penge hurtigt på grund af gearing.
74-89% af private investorer taber penge når de handler CFD´er.

Hvordan køber man aktier?

Hos din mægler har du formentlig både adgang til en kursliste, realtidskurser og en finanskalender.

Hvis din mægler er velassorteret vil det bugne med forskellige investeringsmuligheder. Så det er bare at udvælge hvilket finansielle instrumenter du synes er værd at investere i.

Value aktier

Value aktier kan som begreb spores tilbage til Warren Buffett og hans læremester Benjamin Graham. De er defineret som aktier der handles til en aktiekurs der er lavere end deres fundamentale indre værdi.

Den fundamentale indre værdi skal ikke forstås som den indre regnskabsmæssige værdi, men den markedsmæssige indre værdi. Og den er absolut svært at fastslå med bare nogenlunde rimelighed.

Hvis virksomhedens aktiver har en højere markedsværdi end hvad aktierne handles til kan det være en value aktier.

Hvis virksomheden har et meget stærkt cash flow som ikke ser til at være korrekt værdisat af markedet er det også en mulighed.

Udbytteaktier kan også være et klassisk eksempel på value aktier. Aktier der betaler meget udbytte gør det som regel fordi vækstpotentialet ikke er så højt og nye investeringsmuligheder ikke så attraktive.

Så er det bedre at udbetale pengene fremfor at lade dem stå passivt i virksomheden.

Cykliske aktier

Cykliske aktier er aktier der bevæger sig i takt med konjunkturerne. Så de stiger meget ved højkonjunktur og falder meget ved lavkonjunktur.

Derfor kan de stadig sagtens være attraktive at have med i sin aktieportefølje. Især i samspil med defensive aktier som bevæger sig væsentligt mindre.

Formueforvaltning

Hvis du ikke er tryg ved at investere eller ikke har tiden til det, kan det være en udmærket at vælge en investeringsforening til at gøre det for dig.

Efterhånden er det påkrævet beløb du skal investere faldet så meget at rigtig mange kan være med.

Du skal dog være opmærksom på at foreningen tager en vis pris for at forvalte dine penge. Så de skal gøre det mindst ligeså godt som dig plus deres gebyr for at være succesfulde.

Teknisk analyse

Teknisk analyse bruges til at forudsige de umiddelbare ændringer i børskurser. Dette gøres ved hjælp af grafer i forskellige intervaller.

Teknisk analyse bruges ved daytrading, som er hurtig handel med høj gearing. Det er meget risikofyldt men rummer også mulighed for store gevinster. Det er rendyrket spekulation og har ikke meget med investering at gøre.

Det er intet aktieanalyse over det, men det er udelukkende baseret på hvad graferne viser.

Danske aktiekurser i dag

Det danske aktiemarkedet er selvfølgelig kun en meget lille del af det globale aktiemarkedet.

Men de danske børsnoterede virksomheder er meget internationale og vores økonomi er i det hele bundet meget op på international handel. Derfor bliver vi i høj grad påvirket af hvad der sker med den globale økonomi.

Så de aktuelle danske aktiekurser har en meget høj grad af korrelation med de overordnede aktiekurser i USA for eksempel. Men der er selvfølgelig altid et vis udsving i de enkelte aktier.

Historiske aktiekurser

Graferne nedenfor viser udviklingen i forskellige landes aktiekurser. Hvad der især er tydeligt er at trenden er klart for opadgående.

Ved at studere gamle aktiekurser kan vi se at de udenlandske aktiekurser bevæger sig ganske meget og også oplever kriser og krak, men at den langsigtede trend går den rigtige vej.

Aktiekurser USA

Billede af amerikanske aktiekurser

Grafen viser de amerikanske aktiekurser for S&P 500 indekset på månedsbasis fra 1950 til til marts 2019.

S&P indekset er 500 af de største amerikanske virksomheder der er børsnoteret  på børserne i New York og Chicago.

Den overordnede trend er helt tydeligt at retningen er opad. Fra en start på 17 i 1950 til omkring 2800 i Marts 2019 må det siges at have været en god ide at investere heri.

Der har selvfølgelig været krak og de mest tydelige er 1987, 2000 og 2007 men markedet har hidtil altid rettet sig og fortsat stigningerne.

Aktiekurser Tyskland

Billede af tyske aktiekurser

Grafen viser de tyske aktiekurser for DAX 30 indekset på månedsbasis fra November 1987 til Februar 2019.

DAX 30 er 30 af de største tyske virksomheder børsnoteret på børsen i Frankfurt.

Ligesom med de amerikanske aktier kan vi se at trenden er opadgående. Der er krak i 2000 og 2007, og der er krise i 1998, 2011, 2015 og 2018.

Men markedet retter sig og fortsætter opad.

Aktiekurser Japan

Billede af japanske aktier

Grafen viser de japanske aktier for Nikkei 225 indekset fra 1965 til Februar 2019.

Nikkei indekset består af 225 store japanske virksomheder børsnoteret i Tokyo.

Historien her er en lidt anden end for USA og Tyskland. Det højeste niveau nogensinde blev nået i December 1989 lige inden den japanske aktiv boble sprang.

I 1980’erne steg aktiv priser i Japan på især ejendomme og aktier med en faktor 6 og skabte en gigantisk boble.

1990’erne har derfor i store træk økonomisk været et tabt årti i Japan. Siden den globale finanskrise i 2007 har aktierne dog haft en stigende trend.

Aktiekurser Sverige

Billede af svenske aktiekurser

Grafen viser de svenske aktiekurser for OMX Stockholm 30 som er 30 af de mest handlede aktier på børsen i Stockholm. Grafen løber fra Marts 1998 til Februar 2019.

Grafen løber ikke i så lang tid som de andre, men igen kan vi se at de nuværende niveau er højere end de historiske.

Et ganske stort krak skete ved IT-boblen i 2000 og igen ved finanskrisen i 2007.

Som konklusion må det nævnes at næsten alle aktiekurser bevæger sig i positiv retning ved en længere tidshorisont.

De japanske aktiekurser er en undtagelse som er påvirket af vanvittige stigninger i 1980’erne drevet af blandt andet en lempelig pengepolitik og ekspansiv finanspolitik.

Alle danske aktier

Der er andre børser i Danmark end Købehavns Fondsbørs, men de er små og faciliterer mest handel med opstartsvirksomheder og mindre virksomheder.

Og så er langt de fleste aktieselskaber i Danmark og i verden slet ikke noteret på en officiel handelsplatform, og derfor ikke tilgængelige i åben handel.

Beskatning af aktier

Når du enten har fortjeneste eller tab på dine aktier skal det opgøres skattemæssigt. Hvis det er almindelige aktier bliver du beskattet af en fortjeneste eller et tab ved salg af aktier. Det udregnes som forskellen mellem salgspris og anskaffelsessum begge dele inklusiv transaktionsomkostninger. Transaktionsomkostninger er prisen du betaler til din mægler for at handle.

Dine udbytter fra aktierne bliver beskattet løbende efterhånden som du modtager pengene, afhængig af om aktien eller aktierne du ejer er med udbytte selvfølgelig.

Udenlandsk udbytteskat

Udbytter fra udenlandske aktier skal som udgangspunkt beskattes i det land hvor aktierne er børsnoteret. Men aktiestigninger bliver beskattet i Danmark. Men det kommer an på hvilket land der er taler om, og eventuelle dobbeltskatningsoverenskomster.

Vi har også skrevet en grundig gennemgang omkring skat af aktier og aktiebeskatning.

Billede af aktuelle aktiekurser live

Læs også: Valutaomregner og Lån penge