Bitcoin i 2023 – Din ultimative guide til kryptovaluta

Hvad er bitcoin og kryptovaluta?

Bitcoin er en såkaldt kryptovaluta der findes anvendelse som betalingsmiddel visse steder på internettet. Bitcoin blev offentliggjort i 2008 og blev gjort til open source i 2009. Ved at anvende bitcoins kan brugerne handle direkte med hinanden uden fordyrende mellemled.

Hvordan fungerer det?

For at kunne bruge bitcoin kræves det at man har en såkaldt wallet (pung) installeret på sin computer. Denne bitcoin wallet fungerer på samme måde som en bankkonto, hvor saldoerne for de forskellige brugere eksisterer. Så ved et køb falder saldoen hos køber og stiger hos sælger.

Transaktionerne er offentlige og fungerer via digitale signaturer brugerne imellem. Dog kan man holde forbindelse til sin privatperson hemmeligt, og hermed kan det være attraktivt for kriminelle at anvende kryptovaluta.

Sådan øges mængden

Der findes en allerede fastsat og endegyldig mængde af bitcoin på 21 millioner. I 2017 er omkring 75 procent af denne pengemængde allerede skabt. De nye penge bliver skabt igennem komplicerede algoritmer og bliver distribueret mere eller mindre tilfældigt til brugerne.

Fordi der er en allerede forudsat maksimal pengemængde har brugerne mulighed for selv at dele valutaen op i mindre enheder. Det har stor betydning da værdien af valutaen kun bliver påvirket af ændringen i efterspørgsel og ikke i ændring af udbuddet.

Teknologien bag – Blockchain

Blockchain er en evigtvoksende kæde af blokke (heraf navnet) som er forbundet via kryptering. Hver blok indeholder en reference til forrige blok, et tidsstempel og antallet af transaktioner. Teknologien er udformet på denne måde for at hacke eller ændre tidligere transaktioner.

Hver blok kan ligge på forskellige computer så det fungerer også som et meget stort peer-to-peer netværk.

Det fungerer tildels som en åben journal som indeholder alle transaktioner på en effektiv måde. Fordi ændringen kun kan ske hvis alle blokke bliver ændret er det meget svært at snyde eller hacke systemet.

Bitcoin er faktisk det første åbne og fungerende blockchain system, og har været inspirationskilde til senere udformede systemer og videreudviklinger.

Samspil med traditionel valuta

Da bitcoin ikke er underlagt finansiel regulering fra hverken lovgivning eller centralbanker, er der ingen officiel myndighed der garanterer eller beskytter værdien af valutaen. Det betyder umiddelbart at værdien kan svinge ubegrænset uden at myndighederne gribe ind. Og at brugerne ikke kan være sikker på at kunne veksle til andre valutaer.

Udsvingene i værdien har blandt andet været voldsomme grundet spekulation hvilket kan udhule købekraften. Og i sidste ende også udhule opsparing foretaget i bitcoin. Det kan også ske for traditionel valuta, men her har mange centralbanker været i stand til at stabilisere værdien ved at gribe ind.

Bitcoin kurs

I forlængelse af at kursen udelukkende er bestemt af markedsforhold, og der samtidig er et begrænset udbud, har kursen som nævnt oplevet voldsomme udsving. I en længere periode var værdien for kraftigt opadgående og fra Januar 2017 til Juni 2017 steg den til over det tredobbelte og nåede lige at ramme de 3.000 dollar. Og værdien startede altså på ganske få cent tilbage i 2009 og 2010.

Men i midten af Juni 2017 faldt den med over 20 procent på ganske få dage. Til gengæld ramte den næsten 20.000 dollar i midten af december 2017, hvorefter den ved juletid 2017 faldt til omkring 12.000 dollar.

Så selvom det er et spændende eksperiment er der stadig lang vej til det eventuelt kan blive et reelt alternativt til traditionelle valutaer.

Hvordan køber man Bitcoin?

Der findes flere forskellige platforme hvor du kan handle Bitcoins og andre virtuelle og digitale valutaer. Her laver du en pengeoverførsel og har hermed foretaget et bitcoin køb. Men der findes andre muligheder for at investere i kryptovaluta.

Investere i Bitcoin

Et andet alternativ til Bitcoin er at købe en CFD med bitcoin som underliggende aktiv.

Hermed ejer du teknisk set ikke bitcoin, men du vil stadig tjene penge hvis den rigtige bitcoin værdi stiger. Og hvis du tror værdien kommer til at falde kan du også gå kort og tjene penge herigennem.

Markedskapitalisering

Den totale værdi af Bitcoin da værdien var højst i midten af december 2017 lå på omkring 330 milliarder dollar. Og den totale værdi af alle cryptovalutaer er på omkring 400 milliarder dollar svarende til omkring 0,5% af værdien globale pengeforsyning.

Andre former for kryptovaluta

Med Bitcoin i spidsen som den klart mest udbredte, findes der også andre virtuelle valutaer. Hermed korte beskrivelser af seks andre virtuelle valutaer der følger i hælene på den oprindelige.

  • Litecoin blev lanceret i 2011 i anden række efter bitcoin og minder meget om. Blev skabt af den tidligere Google ansatte Charlie Lee.
  • Ethereum startede i 2015 og har den næststørste markedsværdi af alle virtuelle valuta kun overgået af bitcoin.
  • Zcash startede i 2016 og påstår at tilbyde mere sikkerhed end andre virtuelle valutaer gennem kryptering.
  • Dash startede i 2014 og kører på et decentralt netværk der gør den næsten umulige at spore.
  • Ripple startede i 2012 og tilbyder øjeblikkelige internationale betalinger.
  • Monero startede i 2014 og er udelukkende donationsbaseret og drevet af fællesskabet.